

Gedreven door veelzijdigheid
Naast oude iconen van Rotterdamse bedrijvigheid, schrijven we nieuwe geschiedenis. Wat we hier bedenken, maken we morgen.
Hier richten we ons op de toekomst en werken daar vandaag keihard aan. Vanuit alle ambachten en mensen die de Spaanse Polder uniek maken. Met ambitieuze ondernemers, jonge idealisten en gedreven makers. Van Food tot Tech en van logistiek tot industrie; hier ontstaan nieuwe ideeën en samenwerkingen.
Er zit energie in de Spaanse Polder. Wij zijn net zo Rotterdams als de haven en de opgestroopte mouwen. Wij werken aan een duurzame toekomst voor ondernemend Rotterdam. We gaan door waar anderen twijfelen, en zien vallen als een kans om op te staan. In de Polder houdt niets ons tegen.
Waar tegenstrijdigheden ons sterker maken en onze strijdlust zorgt voor verandering.
Wij zijn de Spaanse Polder. Wij maken vandaag én morgen.
Ambassadeurs
Onze Ambities voor de Spaanse Polder
De ambities voor de Spaanse Polder zijn groot: in 2035 willen we het duurzaamste industrieterrein van Europa zijn. Daarom heeft de Bedrijvenraad samen met de gemeente zes speerpunten uitgewerkt met daarin onze ambities op de thema’s: veiligheid, branding strategie, ruimtebenutting, vergroening, verduurzaming en economische versterking. Download de ambitiekaart via de brand toolkit.

Bereikbaarheid
De Spaanse Polder heeft de ambitie om autoverkeer te verminderen en de bestaande infrastructuur beter te benutten. Fiets, OV en deelmobiliteit worden gestimuleerd, terwijl logistieke bedrijven bij uitvalswegen worden geplaatst. Duurzame bereikbaarheid zal worden verbeterd met extra OV, veilige fietspaden en zero-emissie stadsdistributie, terwijl parkeren zoveel mogelijk op eigen terrein gebeurt.
Ruimtelijk en economisch
Ons doel is om in 2023 het groenste en best renderende bedrijvenverzamelgebied ter wereld te zijn. Dit realiseren we met ruimtelijke kwaliteit, efficiënter ruimtegebruik en focus op duurzaamheid, mobiliteit en vergroening. Daarnaast dragen we ook bij aan waterbeheer, verkoeling, biodiversiteit en klimaatadaptatie. Bedrijven profiteren van stimuleringszones, verbeterde bereikbaarheid en een gezonder, aantrekkelijker werkklimaat.


Veiligheid
Veiligheidscommunicatie in de Spaanse Polder wordt geborgd door vaste overleggen tussen bedrijven en gemeente. Er komt een meldingsladder, jaarlijks actieprogramma en structurele aanpak van criminaliteit.
Een integraal veiligheidsplan combineert inzichten en past regelgeving aan.
De fysieke omgeving wordt veiliger door transparantie, en grond wordt in erfpacht uitgegeven om de vestiging van betrouwbare bedrijven te waarborgen.
Arbeid en opleiding
We streven naar een innovatieve hotspot waar bedrijven, overheden en onderwijs samenwerken aan een toekomstbestendig werklandschap. Door kennisuitwisseling en scholing worden professionals voorbereid op economische transities. In de polder krijgt iedereen de kans om te werken, met een flexibele en gekwalificeerde pool en gedeelde verantwoordelijkheid voor goede arbeidsvoorwaarden.


Duurzaamheid
In 2035 willen we de Spaanse Polder CO2-neutraal en energie-positief maken door energiebesparing, duurzame energie-opwekking, en CO2-compensatie via bomen. Nieuwe gebouwen worden modulair en circulair ontworpen, terwijl bestaande panden verduurzaamd worden. We streven naar maximale circulariteit en veerkracht tegen klimaatverandering. Zo bouwen we niet alleen aan gezonde bedrijven, maar ook aan een duurzame erfenis.
Branding en positionering
De Spaanse Polder verdient een sterke branding die bijdraagt aan een positief imago en een herkenbare identiteit. Dit versterkt de lokale trots en betrokkenheid van ondernemers en werknemers, trekt passende bedrijven aan, en bevordert investeringen en samenwerking, met als doel een uitstekend investeringsklimaat.
De eerste stappen zijn al gezet; de nieuwe huisstijl en deze website zijn daar een voorbeeld van.
